Институт за неонатологију, Београд

latinica
latinica
cirilica
ћирилица
english
english
 

Водич за родитеље

Да бисте видели водич (без слика) у PDF формату кликните овде.

Поштовани родитељи,

Желимо да Вас упознамо са основним принципом лечења и неге ваше бебе која је примљена у Институт за неонатологију.
У нашу установу се из породилишта примају новорођенчад којој је неопходно даље лечење. То су пре свега превремено рођене бебе, бебе веома мале тежине и тешко болесне бебе рођене на време.

Зашто ваша беба захтева специјалну негу?

Превремено рођена беба би још увек требало да буде у мајчином стомаку и није способна да се самостално прилагоди животу у спољној средини.
Осим превремено рођених беба, посебну негу и лечење захтевају и бебе које имају малу телесну тежину за свој узраст, као и бебе рођене на време, али са неким здравственим проблемом.
Захваљујући савременим методама лечења и сложеној технологији, данас и веома незрела деца или деца веома мале тежине на рођењу имају шансу да преживе.

Узроци превременог рађања

Трудноћа нормално траје 40 недеља. Превремено рођена беба је рођена пре истека 37. недеље трудноће.
Узроци превременог рођења могу бити различити:
- болест мајке (различите акутне или хроничне болести, урођене аномалије, повреде, стрес...),
- поремећаји који су директно везани за стање бебе (инфекције, наследна обољења, развојни поремећаји...),
- социо-економске прилике и друго.
Нажалост, прави узрок превременог рођења најчешће остаје непознат.

Спољне карактеристике превремено рођене бебе

Први сусрет са бебом је увек праћен снажним емоцијама, а сусрет са превремено рођеном бебом може да Вас изненади.
Основна карактеристика превремено рођене бебе је општа незрелост органа и система који су важни за живот. Бебина кожа је танка и прекривена финим длачицама, а крвни судови испод ње су још увек видљиви. Мишићи и поткожно масно ткиво су слабије развијени, па беба изгледа "ситно и мршаво".
Временом ће беба сазревати, напредовати, расти и добијати изглед детета рођеног у термину..

Пријем бебе

Ваша беба може бити примљена на Одељење интензивне неге или на једно од Пријемних одељења полуинтензивне неге.
По стабилизацији општег стања бебе могу бити преведене на једно од три одељења полуинтензивне неге. Зато не треба да будете уплашени или изненађени уколико у току посете или позива сазнате да Вам је дете преведено на неко друго одељење.


Опрема и методе лечења

Инкубатор
Инкубатор је неопходан за негу новорођенчади веома мале тежине и животно угрожене новорођенчади. У првим данима живота превремено рођена беба има незрео систем регулације температуре тела, па без подешавања температуре спољне средине не може да одржава нормалну телесну температуру. У инкубатору се лакше подешава температура и влажност спољне средине. Такође, инкубатор представља изоловану средину и на тај начин штити бебу од могућих инфекција.
Дакле, инкубатор обезбеђује најбоље могуће окружење за негу незреле и болесне новорођенчади и нема никаквог утицаја на њихов вид.

Апарати за вештачко дисање
Незрелост превремено рођене бебе се често испољава и отежаним дисањем или застојем дисања.
Апарати који омогућавају дисање у оваквим ситуацијама су респиратор ("вештачка плућа") и CPAP. За рад са оваквим апаратима потребно је велико знање, вештина и искуство које наши тимови стручњака поседују. Без ових апарата многе бебе не би преживеле.
Монитори
Монитори су апарати који прате основне (виталне) функције организма: рад срца, дисање и крвни притисак бебе. Они су повезани посебним "жицама" на чијим су крајевима сензори који су у контакту са бебином кожом. То родитељима најчешће делује застрашујуће, међутим, те "жице" само остварују контакт између бебе и апарата који прате промене у раду органа, што је веома важно за контролу здравственог стања пацијента.

Сонда
Због недостатка или веома слабог рефлекса сисања код превремено рођене деце је отежано гутање и усклађивање гутања са дисањем, па тако постоји и проблем храњења бебе. Исхрана може бити отежана и услед неког другог медицинског проблема.
У таквим случајевима млеко се уноси танком пластичном цевчицом – сондом, која се кроз уста или нос уводи у желудац..


Интравенска линија
Беби је свакодневно потребна одређена количина течности, енергетских и градивних материја као и лекови који се у првим данима уносе путем вене. Зато је често у вену постављена игла на коју се наставља инфузиони систем (инфузија).Фототерапија
Уколико је код бебе дошло до појаве жутице (која се прати на основу вредности билирубина) укључује се фототерапија – терапија специјалним плавим светлом. Очи бебе се покривају газом. Током фототерапије беба се не повија јер је потребно изложити што већу површину коже светлу. Ова светлост није штетна.Шатор за кисеоник
Уколико је беби потребна додатна количина кисеоника, он се даје преко пластичне цеви спроведене у "шатор" – пластичну кутију која се поставља око бебине главе.
Како Ви можете помоћи својој беби?

Вашој беби треба много пажње, нежности и топлине. Зато је често посећујте и остварите близак контакт са њом, додирујте је, тепајте јој. Беба ће запамтити тај додир и боју вашег гласа. То помаже и њој и нама.

Исхрана
Након рођења, у првих неколико дана, код сваке бебе уобичајено долази до губитка тежине. Тај губитак је нешто већи код превремено рођене деце, а постизање порођајне телесне тежине може да траје нешто дуже у односу на децу рођену на време. То се дешава из више разлога: бебе имају мале енергетске резерве, често имају тешкоће при храњењу због неразвијеног или недовољно развијеног рефлекса сисања или система за варење хране.
Ваша беба захтева специјалну исхрану. Најбоља храна за њу је мајчино млеко. Из тог разлога је врло важно да мајка развије лактацију и одржава млеко док не буде спремна за пријем на Одељење мајки. Услов за пријем је да мајка буде опорављена од порођаја и да обави потребна лабораторијска испитивања.
При првом контакту се обратите сестри задуженој за контакт са родитељима у Пријемној амбуланти да би Вам објаснила шта треба да учините да бисте што пре били примљени уз своју бебу.

Препоручујемо Вам да погледате овај едукативни видео: Контакт кожа на кожу  Контакт кожа на кожу који је начињен у Институту за неонатологију.

По пријему мајке у Институт за неонатологију

По пријему добијате прилику да будете уз своју бебу и да учествујете у исхрани и нези. Свака кап вашег млека је од непроцењивог значаја за свако новорођенче, а нарочито када је оно превремено рођено или болесно.
Беба још увек не може да сиса и помоћу сонде добија ваше млеко које се скупља измалазањем.Када беба довољно ојача да може сама да сиса, приликом дојења ће Вам помоћи медицинска сестра.
Сталним присуством и активним учешћем у нези и лечењу своје бебе сами ћете бити смиренији и сигурнији, а допринећете њеном оздрављењу, бржем развоју и напредовању..

Банка хуманог млека

Банка хуманог млека Наша Банка хуманог донорског млека је опремљена савременом опремом за прикупљање, обраду, чување и обогаћивање млека. После отпуста детета можете да останете донор "златних капи" Вашег млека које ће много значити другој превремено рођеној деци.


Информације

Информације о стању своје бебе можете добити сваког радног дана од 12:00 до 14:00 часова, личним контактом или телефоном. Наравно, најбоље је да истовремено видите своју бебу и добијете информације од лекара.
Немојте се устручавати да питате све што Вас интересује у вези са здравственим стањем свог детета.
Информације о здравственом стању су строго поверљиве и дају се искључиво родитељима.


Посете

Време за посете је сваког радног дана на одељењу интензивне неге од 12 до 17 часова, док су сва остала одељења су отворена за родитеље од 10 до 19 часова.
Ради заштите од уношења инфекције, при уласку на одељење прво ћете скинути накит са руку, обући заштитни мантил и каљаче, затим ћете опрати и дезинфиковати руке под надзором медицинске сестре која Вас прима на одељење.
За време посете је пожељно да мазите своју бебу и да јој тепате.

Медицинска сестра задужена за контакт са родитељима

Прва особа са којом ступате у контакт након уласка у Институт је медицинска сестра задужена за контакт са родитељима. То је особа која ће Вам дати све потребне информације и упутства. Потражите је у Пријемној амбуланти Института.

Служба социјалног рада

Институт за неонатологију има Службу социјалног рада којој се родитељи могу обратити за остваривање права из области социјалне заштите као што су: помоћ око збрињавања деце у установу социјалне заштите, упућивање на разрешење личних, породичних и брачних проблема изазваних превременим рођењем детета, последице претходног начина живота и болести зависности (алкохолизам, наркоманија и друго).
Поред саветодавног рада, ова служба може да помогне и око прибављања личне документације за децу и родитеље.

Консултативна амбуланта (саветовалиште)

По излечењу и отпусту из Института за неонатологију наши контакти не треба да буду прекинути. У Консултативној амбуланти пратићемо развој вашег детета најмање до истека прве године, а ако је потребно и касније.