Институт за неонатологију, Београд

latinica
latinica
cirilica
ћирилица
english
english
 
Беби масажа

brosura1       brosura2

Информације о обуци:   060 0200 263

Беби масажа је у свету призната метода којом се пружа подршка бебама и њиховим родитељима. Овом методом се промовише остваривање позитивног, подржавајућег додира који има вишеструки значај и позитивне ефекте.

По стандардима Интернационалног удружења за беби масажу (ИАИМ), квалификовани тренери обучавају родитеље, тако да они, по завршеној обуци спроводе масажу код својих беба. Масажа је специфична у односу на узраст, разликује се од масаже одраслих, примењује искључиво код здравих беба узраста од 0-12 месеци, и то по отпусту из породилишта или болнице.

Масажом се подржава и помаже развијање сигурног афективног везивања, бондинг - а између мајке и новорођенчета. Истраживања су потврдила да бебе које су подвргнуте масажи боље физички напредују, мање обољевају, имају бољи сан, а стимулише се и њихова циркулација,  дигестивни, респираторни и ендокрини систем.

Код родитеља се редукује ниво стреса, боље се адаптирају и стичу самопоуздање у родитељској улози, а код мајки се смањује постпорођајна депресија (ако је присутна).

У Институту за неонатологију је, у сарадњи са ИАИМ, уз помоћ квалификованог тренера за регион Републике Србије, спроведена едукација десет медицинских сестара, које су стекле квалификацију и звање сертификованих ИАИМ инструктора за беби масажу.

Инструктори су направили програм којим промовишу беби масажу, са намером да започну едукацију родитеља за примену масаже код својих беба.

Едукација родитеља траје пет недеља, спроводи се једном недељно и родитељи, по завршеној едукацији, добијају одговарајућу потврду.

У едукацију могу бити укључени и родитељи чија деца нису лечена у Институту за неонатологију.

Цена едукације родитеља за беби масажу износи 7.200,00 динара, у складу са одлуком Управног одбора број 371/1 од 04.02.2016. године.

Трошкове едукације уплатити на благајни Института за наонатологију или на рачун Института према моделу који можете видети ако кликнете овде.
Рок за уплату је 3 (три) дана пре почетка едукације.

Информације о обуци:   060 0200 263

1. Badr LK, Abdallah B, Kahale L. A Meta-Analysis of Preterm Infant Massage: An ancient Practice With Contemporary Applications. MCN Am J Matern Child Nurs. 2015; 40(6):344-58.
2. Lee HK. The effects of infant massage on weight, height, and mother-infant interaction. Taehan Kanho Hakhoe Chi. 2006; 36(8):1331-9.