Institut za neonatologiju, Beograd

latinica
latinica
cirilica
ћирилица
english
english
 
Aktuelne informacije

01.08.2023.

Svetska nedelja promocije dojenja 1-7. avgustaSvetska nedelja dojenja je kampanja Svetske alijanse za dojenje koja se obeležava širom sveta od 1. do 7. avgusta. Ove godine kampanja se obeležava pod sloganom:

„Omogućimo dojenje - napravimo razliku za zaposlene“.


Vlade, zdravstvene ustanove, poslodavci i udruženja treba da budu angažovani da bi odigrali svoje važne uloge u osnaživanju porodica i stvaranju okruženja za podršku dojenju na radnom mestu. SZO će ovu nedelju promovisati akcije koje se mogu preduzeti da bi se obezbedilo da dojenje funkcioniše za sve žene koje rade.

Ciljevi ovogodišnje kampanje su:

  • Informisati ljude na koji način zaposleni roditelji gledaju na dojenje i roditeljstvo

  • Učvrstiti optimalno plaćeno odsustvo i podršku na radnom mestu

  • Angažovati pojedince i organizacije radi unapređenja saradnje i podrške dojenju na radnom mestu

  • Podsticati akcije vezane za poboljšanje uslova za rad i relevantnu podršku dojenju

  • Institut za neonatologiju se pridružuje obeležavanju Svetske nedelje dojenja kroz kontinuiranu promociju dojenja i podršku povezivanja majke i deteta. Institut aktivno prikuplja mleko za Banku humanog mleka. Zahvaljujući majkama donorkama, naša Banka mleka omogućava bebama najzdraviji i najprirodniji izvor ishrane u prvim danima života. Ishrana deteta majčinim mlekom pruža brojne prednosti: nutritivne, zdravstvene, imunološke, razvojne, psihološke, socijalne i ekonomske, te zato: Omogućimo dojenje!