Institut za neonatologiju, Beograd

latinica
latinica
cirilica
ћирилица
english
english
 
Aktuelne informacije

01.08.2020.

Svetska nedelja promocije dojenja 1-7 avgust

Dojenje nije isključiva odgovornost žena – zaštita, promocija i podrška dojenju je kolektivna društvena odgovornost.

Važno je da se buduća majka tokom trudnoće upozna sa značajem majčinog mleka i praksama podrška dojenju. Odmah nakon porođaja treba obezbediti da majka i novorođenče imaju kontakt "koža na kožu" i da se inicira podoj u prvom satu života. Majci treba pokazati pravilnu tehniku podoja, jer to obezbeđuje efikasno sisanje. Novorođenče treba da je uvek blizu majke. Boravak u istoj sobi omogućava detetu da sisa kad hoće i koliko god dugo želi. Dojenje na zahtev omogućava da majka uvek ima dovoljno mleka, da dete bude zadovoljno i brže napreduje.


Majčino mleko je besplatno, uvek sveže i dostupno u svako doba dana i noći. Nije obrok stalnog sastava, već se prilagođava potrebama deteta, kako bi se obezbedile sve nutritivne potrebe za normalan rast i razvoj. Menja se u toku laktacije, u toku samog obroka, prema klimatskim uslovima i polu deteta. Dojenjem se uspostavlja snažna emocionalna veza između majke i deteta, smanjuje se rizik od pojave infekcija, ekcema, dečjeg dijabeta. Dojena deca u odraslom dobu imaju manju sklonost ka gojaznosti, dijabetu, kardiovaskularnim bolestima.

Hormon oksitocin, koji je odgovoran za otpuštanje mleka iz dojke, utiče na kontrakcije materice, što smanjuje krvarenje nakon porođaja i sprečava postporođajnu anemiju. Rizik za rani karcinom dojke i jajnika je manji kod žena koje doje.


Ishrana deteta majčinim mlekom pruža brojne prednosti: nutritivne, zdravstvene, imunološke, razvojne, psihološke, socijalne i ekonomske.


Svetska Zdravstvena organizacija (WHO), Ujedinjene nacije (UN), UNICEF, kao i Evropsko društvo za dečiju gastroenterologiju (ESPGHAN) preporučuju isključivo dojenje do šestog meseca, jer majčino mleko zadovoljava sve bebine nutritivne potrebe u prvih šest meseci života. Ovo podrazumeva individualni pristup bebi između 17. i 24. nedelje života odojčeta kada pedijatar proverava da li je bebi potrebno uvođenje još neke hrane. Majčino mleko je osnova u ishrani odojčeta tokom prve godine života, a savetuje se nastavak dojenja u drugoj godini života i duže.

poster