Institut za neonatologiju, Beograd

latinica
latinica
cirilica
ћирилица
english
english
 
Aktuelne informacije

17.11.2014.

Institut za neonatologiju je proslavio 17.11.2014.g., Dan prevremeno rođene dece.
Tim povodom Institutu su uručene donacije, koje su rezultat aktivnosti roditelja beba ranije lečenih u Institutu, kao i od kompanija, čija je društveno odgovorna aktivnost ovoga puta, i na ovaj dan, bila usmerena na prevremeno rođenu decu i njihove porodice.
Kupola Parlamenta je 17.11. bila osvetljena ljubučastom svetlošću, simbolom naše kolektivne brige za prevremeno rođene bebe i njihove porodice.

Četvrtu godinu za redom obeležava se Svetski dan prevremeno rođenih beba.

Svakog dana pre vremena se rodi na desetine hiljade beba u svetu. Petnaest miliona majki godišnje ima prevremeni porođaj. U Srbiji ta brojka iznosi oko četiri hiljade godišnje. U slučaju da javno zdravstvo i zdravstveni centri ne raspolažu adekvatnom opremom i dovoljnim brojem inkubatora, stepen ugroženosti prevremeno rođenih beba raste.
Institut za neonatologiju Srbije obeležava ovaj dan podsećanjem da se prevremeno rođenom smatra svaka beba rođena pre punih 37 nedelja gestacije. Prevremeno rođene bebe obično imaju manje od 2.500 grama. Da bi preživele, potrebni su pažljiva nega i kvalitetna medicinska oprema. Prema zdravstvenom godišnjem izveštaju za 2013. neonatalna smrtnost u Institutu za neonatologiju je opala za skoro dva odsto, sa 11,46 odsto na 9,66 odsto.
Rana neonatalna smrtnost (u prvih nedelju dana života) smanjena je, za blizu 0,1 odsto, sa 7,71 na 7,67 odsto, iako je tokom prošle godine primljeno 12 odsto više beba, dok je 15 odsto više transportovano iz drugih ustanova.
Stepen preživljavanja najrizičnije populacije, prevremeno rođenih beba sa težinom ispod 1.000 grama neznatno je lošije, iznosi 53,39 odsto, spram 55,73 odsto, dok je preživljavanje dece sa težinom ispod 2.500 grama povećano na 90,34 odsto, u odnosu na 88,54 odsto.
Bebe se rađaju pre vremena i u bogatim i u siromašnim zemljama. Neprofitna organizacija World Premature Day objavila je podatak da svake godine više od milion beba umre zato što su prevremeno rođene.
Zbog toga je važno podsetiti javnost na današnji dan i apelovati na sve da se na neki način priključe akciji brige o najmlađima. Na Fejsbuk stranici ove organizacije moguće je pročitati iskustva majki i očeva sa prevremeno rođenom decom, ali i izveštaje i statistike sa drugih kontinenata. Ljubičasta boja je simbol Svetskog dana prevremeno rođene dece, a drugi simboli su podrška i briga za sve koji na neki način preživljavaju teške trenutke borbe zajedno sa malim bebama.
Lečenje prevremeno rođene dece složeno je i dugotrajno. Zahteva hitnost i sadrži mnogo rizika. Zato želimo da podsetimo sve ljude dobre volje na današnji dan.
Veze:
http://www.b92.net/zdravlje/vesti.php
http://www.prva.rs/dom-i-porodica/porodica/