Institut za neonatologiju, Beograd

latinica
latinica
cirilica
ћирилица
english
english
 
Aktuelne informacije

04.03.2010.

U Institutu za neonatologiju je konferencijom za novinare i svečanom dodelom plaketa donatorima akcije "Trčimo za bebe" obeležen početak rada prve srpske banke majčinskog mleka. Opština Vračar i brojni donatrori su u opremanje uložili 2,7 miliona dinara, čime je nabavljena najsavremenija oprema kojom je omogućeno da sakupljanje, čuvanje i distribucija majčinskog mleka budu na najvišem nivou.

"Majčino mleko je jedinstvena hrana i mi neonatolozi se borimo za svaku kap majčinog mleka. Vračarska akcija "Trčimo za bebe" omogućila nam je kupovinu opreme kojom se humano mleko analizira, pasterizuje, adekvatno čuva i posle odgovarajuće obrade njime hrane bebe. O takvoj opremi mogli smo samo da sanjamo i zato zahvaljujem posebno predsedniku Opštine Vračar Branimiru Kuzmanoviću" – istakla je direktorka Instituta Prof. Dr Niveska Božinović Prekajski. Ona je ukazala na značaj prirodne ishrane za prevremeno rođene bebe, kojih na Institutu godišnje bude smešteno i do 900. "Više od 35% tih mališana ima manje od kilogram i po, a Instutut je, između ostalog zahvaljujući donatorima humanog mleka, postigao svetski nivo preživljavanja prevremeno rođenih mališana", navela je Božinović Prekajski.

"Veoma sam radostan što smo prikupili sredstva i otvorili prvu srpsku banku majčinskog mleka u Institutu za neonatologiju, koja je prva u Srbiji i u regionu. To zaslužuju naše bebe, to zaslužuje naša zemlja i to zaslužuju stručnjaci ovog Instituta. Zahvaljujem Beogradskom maratonu na kojem smo pretrčalidonacija_bm_2010-03_3 naše kilometre, zahvaljujem donatorima koji su kupovinom naših pretrčanih kilometara značajno doprineli ostvarenju našeg cilja, zahvaljujem kolegi Armiću koji je zajedno samnom pretrčao polumaraton i zahvaljujem svima koji su trčali na Beogradskom maratonu u akciji "Trčimo za bebe" – istakao je predsednik Opštine Branimir Kuzmanović.

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić poručio je da je maraton pokret trčanja i zdravlja koji ima i pozitivan ekonomski uticaj na metropole u kojima se održava. Na osnovu iskustava maratona u velikim gradovima, očigledno je da se sa maratonskim trkama razvija i svest o potrebi da se pomogne ljudima kojima je to potrebno i pozvao da se povodom odličnog primera akcije "Trčimo za bebe" i na ovogodišnjem Beogradskom maratonu pokrene inicijativa za realizaciju slične humanitarne akcije.

Predsednik Upravnog odbora Instituta za neonatologiju Prof. Dr Dušan Šćepanović poručio je da su lekari, posebno neonatolozi, svoj život stavili u službu humanosti, ali da lekari ne mogu sami da realizuju svoje ciljeve, već im je neophodna pomoć šire zajednice i donatora; da su Institutu potrebna nova sanitetska vozila i novi inkubatori za bebe, jer je više od polovine inkubatora starije od dvadeset godina. U ime ministra zdravlja Dr Ivana Mišić je rekla da treba nastaviti ulaganja u Institut za neonatologiju i istakla da je akcija "Trčimo za bebe" primer dobro osmišljene humanitarne aktivnosti.

Predsednik opštine Branimir Kuzmanović i direktorka Instituta Prof. Dr Niveska Božinović Prekajski uručili su donatorima plakete, kao znak zahvalnosti za plemeniti gest, za pomoć i podršku u ostvarenju humanog cilja – osnivanju prve srpske banke majčinskog mleka.

Veze: http://www.vracar.org.rs/
http://www.vracar.org.rs/arhiva-vesti/index.php?2010-03/538
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=03&dd=04...
http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/179455/Najzdravija-hrana--za-bebe