Institut za neonatologiju, Beograd

latinica
latinica
cirilica
ћирилица
english
english
 
Aktuelne informacije

07.10.2009.

logo_metr                               logo_inst

Predaja donacije Institutu za nenatologiju u Beogradu


Članovi Rotari Kluba Beograd Metropolitan uručili su danas u Institutu za Neonatologiju, u Beogradu, Infant Flow SiPAP aparat, rezultat akcije Rotary kluba Metropolitan iz Beograda, a uz podršku Rotary Kluba Hazel Grove iz Mančestera, kao i fudbalskih klubova FC "Manchester United" i FK "Crvena Zvezda".

DonRotVent1

DonRotVent2Ovaj aparat, Infant Flow SiPAP-a (VIASYS ), je najnovije tehnološko dostignuće u tretmanu različitih problema sa disanjem kod prevremeno rođene dece koji omogućava bolji ishod lečenja i kvalitet preživljavanja i po prvi put primenjuje u Srbiji uz saglasnost Komisije za zdravstvene tehnologije Ministarstva zdravlja Republike Srbije kojoj je bilo potrebno nekoliko meseci da sertifikuje ovu najsavremeniju opremu.

Sredstva su prikupljena na donatorskoj večeri održanoj u 6.februara na kojoj je donatoru najveće donacije, "Delta Sportu", uručena fudbalska lopta sa potpisima svih igrača čuvenog fudbalskog kluba "Manchester United", koji se na taj način uz "Crvenu Zvezdu" priključio ovoj humanoj akciji

Uz Delta Sport, akciji su se pridružili i Saobraćajni institut CIP, Privredna Banka Beograd, Birotehnika, Banka Intesa, Vinarija Čoka kao i brojni rotarijanci svojim pojedinačnim prilozima.


Zašto Institut za neonatologiju?

Institut za neonatologiju je jedinstvena republička institucija tercijalnog nivoa koja kontinuirano ulaže napore da se opremi najsavremenijim aparatima i primeni najnovije metode u tretmanu, dijagnostici i monitoringu sa ciljem da ostvari najbolji kvalitert života i kod najnezrelije prevremeno rođene dece.


Zašto fudbalski klub "Manchester United" i zašto 6. Februar?

Dana 6-tog februara, 1958. godine, prilikom poletanja aviona "British European Airways", let 609 iz Minhena za Mančester, u kome se nalazio ceo fudbalski tim "Manchester United" sa svojim navijačima i novinarima, dogodila se teška nesreća. Od četrdeset putnika i četiri člana posade, samo dvadeset i jedna osoba je preživela nesreću. Fudbalski tim se vraćao iz Beograda gde je igrao utakmicu sa Crvenom Zvezdom. Ova nesreća je zbližila dva kluba, "Crvenu Zvezdu" i "Manchester United" koji su danas bratski klubovi. Uz podršku fudbalskih klubova "Crvena Zvezda" i "Manchester United" našoj humanitarnoj akciji, izabrali smo godišnjicu ovog tužnog događaja da na taj dan, učinimo jedno značajno humanitarno delo, posvetimo ga deci i odamo počast ovom prijateljstvu. Crvena Zvezda se sa puno entuzijazma priključila ovoj akciji i poklonila nam dres ove generacije koji su potpisali svi igrači. Ovaj dres bio je predmet licitacije na samoj donatorskoj večeri.


O Rotary Klubu Beograd-Metropolitan


Rotary klub "Beograd Metropolitan" je beogradski klub u okviru Rotary distrikta 2481. Od samog početka Klub funkcioniše po osnovnim načelima Rotary International misije, a pre svega, bavi se humanitarnim projektima, a sa bratskim klubovima zajednički učestvuje u raznim aktivnostima od značaja za društvo. Jedan od naših bratskih klubova jeste upravo Rotari Klub "Hazel Grove" iz Mančestera sa kojim zajednički organizujemo ovu humanitarnu akciju. Danas klub ima 34 aktivna člana, kao i šest počasnih članova među kojima su i: prof. dr. Nikola Hajdin, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti i čuveni, mnogo puta nagrađivani srpski pisac Svetlana Velmar Janković. Više o našem klubu, možete saznati na našem zvaničnom vebsajtu www.rcmetropolitan.org

Goran Gnus s.r.

predsednik 2009-2010
RC "Beograd Metropolitan"
Dr Branislava Dedović-Bjelajac

PR Instituta za neonatologiju
Prof. Dr Niveska Božinović-Prekajski

Direktor Instituta za neonatologiju